NÁVRH INTERIÉRU OSTRAVSKÉ ŠKOLKY

návrh mateřské školky
Ostrava - Zábřeh
08/2016
Koncept návrhu mateřské školky

Záměrem investora bylo přebudovat současné nevyužívané prostory tělocvičny na malou mateřskou školku. Naším úkolem bylo vytvořit moderní a zároveň příjemný prostor pro děti, kde si budou moci celý den hrát, tvořit i příležitostně odpočívat.

Celý prostor jsme si tedy rozdělily na několik zón. Největší plocha je věnována tzv. denní místnosti, kde jsou umístěny hračky i stolečky. Tato část je také nejlépe nasvětlena velkými okny vedoucími do zahrady přiléhající k objektu školky. Celá herní plocha je navržena s možností předělu posuvnými bílými panely na dvě stejně velké třídy. Vzhledem k velké světlé výšce prostoru pracujeme v návrhu s vytvořením patra na spaní.

Výrazně zelená vstupní část

Výrazným prvkem celého prostoru jsou zelené výklenky, které se objevují ve spodní i horní části prostoru. Tento prvek se také promítá ve vstupní části, která je celá zvýrazněna zelenou barvou. Na stěnách je vodou omyvatelná odolná zelená výmalba a na podlaze je vysoce zátěžová stěrka. Stěna vedle vstupních dveří a protilehlá stěna jsou navrženy jako magnetické formou magnetického nátěru. Vedle dveří bude tato stěna sloužit jako informační nástěnka a protější stěna zase jako nástěnka pro výstavu dětských obrázků, které si zde mohou prohlédnout rodiče, když přijdou vyzvednout své dítě ze školky. Pro tyto rodiče je zároveň ve vstupním prostoru umístěna lavička na sednutí. Na stropě vstupního prostoru je navržen větší počet lineárních přisazených stropních svítidel, který dostatečně prosvětlení celý tento prostor.

Hravé řešení hracího prostoru

Denní místnost je zařízena typovými dětskými židličkami a stolky. Pod okny je přes celou délku místnosti navržena úložná sestava na míru. V této sestavě jsou umístěny zelené výklenky, které umožňují přístup k výše posazeným oknům. Vnitřní části výklenků umístěných u podlahy lze zároveň využít pro hraní, případně jako další uzavíratelné úložné prostory. Horní části výklenků jsou přístupné buď po dřevěných schůdcích s tím, že jejich vnitřní části je opět možno využít jako úložné prostory nebo po žebříku. V prostřední části je navržena dřevěná skluzavka. Zbytek úložných prostor je uzavíratelných. Nalevo od vstupního prostoru je na stěně umístěna černá kreslící tabule.

Umělé osvětlení denní místnosti je zajištěno kulatými stropními svítidly. Ta jsou zavěšena v různých délkách, což působí hravějším dojmem. Stínění prostoru je řešeno klasickými polotransparentními roletami.

Schodiště do spací části je plné dřevěné. Část pod schodištěm je opět využita jako uzavíratelné úložné prostory. Zábranu na schodišti tvoří drátěná síť, která je navržena i ve spací části a u výklenků pod okny.

Návrh spací části

Ve spací části jsou umístěny typové stohovatelné dětské postýlky. Na zadní stěně je pro zútulnění celého prostoru navržena tapeta s geometrickým šedožlutým vzorem. Úložné prostory na míru u zadní stěny mají opět navrženy dva zelené výklenky (např. pro uložení knížek), zbývající části jsou uzavíratelné. Osvětlení tohoto prostoru je zajištěno stejným typem přisazených lineárních svítidel jako ve vstupní části.

Na podlaze v denní místnosti i spací části je navržen neutrální šedý koberec. Všechny dveře (včetně posuvných dveří mezi denními místnostmi) a okenní rámy jsou navrženy bílé. Navržené dveře jsou jednoduché plné bez prosklení.

 

Zaujal vás návrh školky pro nejmenší?
Napište nám

návrh interiéru mateřské školky  •  zařízení pro jazykovou mateřskou školku  •  návrh moderní jazykové školky  •  barevný interiér moderní školky